miercuri, 15 mai 2013

Ștefan Câlția, de ziua lui


         Inspiraţia este un dar pe care ţi l-a dat Dumnezeu şi pe care te străduieşti să-l împlineşti. “E ca şi când ţi-a dat Dumnezeu o bucăţică de pământ pe care trebuie să o lucrezi. Şi o lucrezi şi o îngrijeşti cu dragoste, cu înţelegere, cu sârguinţă. Brusc, timpul nu a schimbat nimic în opera mea... ori în inspiraţia mea. Dar o dată ce vremea trece se cizelează nişte lucruri, cred eu, în tine, în felul cum gândeşti, în viziunea artistică.


Pentru mine, astăzi nu este un moment anivesar şi chiar dacă îmi sărbătoresc ziua o fac de ziua Patronului, Sfântul Ştefan. Îmi văd de lucrul meu, şi lucrul meu e acelaşi de 50 de ani. Pictez, îmi văd de casă, de cei din jurul meu şi aşa mai departe, lucruri simple şi normale. Aş vrea ca cei din jurul meu să ştie că eu cred în instituţia monarhică şi îl iubesc pe Rege. Nu cred în noroc, norocul era doar un salut al minerilor. Un bun creştin nu are nimic de-a face cu norocul.

Cred că pe lângă darul care ţi s-a dat de a descifra nişte taine ale acestui spaţiu pe care noi îl denumim cultură, ca şi om de cultură trebuie să fii un om care să suferi şi să te bucuri de toate lucrurile din jurul tău. 
Dacă nu m-aş fi născut român? Nu puteam să mă nasc altceva decât român pentru că Dumnezeu a rânduit lucrurile foarte bine demult, de când a făcut lumea. Cred în Dumnezeu şi dacă crezi în Dumnezeu dintr-odată descoperi că trăieşti într-o lume extraordinar frumoasă şi eşti înconjurat numai de lucruri bune. Lucrurile rele sunt neputinţa noastră de a face bine.
Am fost un copil care ştia doar alb şi negru, bine şi rău, în adolescenţă eram deja un bărbat care-şi punea întrebări şi care a început să observe că în lume există şi gri.


În afară de sănătate, nu-mi doresc nimic special, să pot să fac în continuare ceea ce Dumnezeu mi-a dat de făcut pe această lume. În încheiere, vreau să transmit tuturor cititorilor dumneavoastră «Hristos a înviat!»

( preluat de jurnalul.ro

despre Ștefan Câlția mai multe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu