sâmbătă, 27 aprilie 2013

Profesionistul


”   Pe întregul munte uriaș de gunoaie se aflau domnii cenușii în costume elegante, cu pălării tari și rotunde pe cap, serviete plumburii în mână și mici trabucuri cenușii în gură. Tăceau cu toții, privind neclintit spre punctul cel mai înalt al haldei de gunoaie unde fusese instalată un fel de catedră pentru judecători, la care erau așezați trei domni ce nu se deosebeau întru nimic față de ceilalți.

- Agentul BLW/ 553/ c  să se prezinte în fața Curții Supreme!


Chemarea fu repetată mai departe jos și răsună ca un al doilea ecou încă o dată și mai departe. Pe urmă se deschise o cărare în mulțimea adunată și un domn cenușiu urcă încet pe halda de gunoaie.


- Sunteți agentul BLW/ 553/ c? De când lucrați pentru Casa de Economie a Timpului?

- De când am luat ființă.
- Se înțelege de la sine.
...
- Vă este cunoscut că în acest oraș există un număr considerabil de copii care au umblat azi pretutindeni cu lozinci și pancarte, având chiar planul nemaipomenit să invite tot orașul la ei pentru a da explicații cu privire la noi?
- Îmi este cunoscut.
- Cum vă explicați că acești copii au informații despre noi și despre activitatea noastră?
- Nu pot să-mi explic. Dacă-mi pot permite însă o observație, aș dori să expun Înaltei Curți că toată chestiunea nu trebuie luată mai în serios decât merită. Nu-i mai mult decât o copilărie neputincioasă! În plus, mai rog Înalta Curte să ia în considerare faptul că am izbutit fără nici un efort să zădărnicim adunarea plănuită, nelăsându-i pe oameni să aibă timp pentru ea. Chiar dacă n-am fi izbutit, sunt sigur că acești copii n-ar fi știut să le comunice oamenilor nimic altceva decât vreo poveste de groază copilăreasca. După părerea mea, ar fi trebuit chiar să lăsăm să aibă loc adunarea, pentru ca astfel...
-  Acuzat! Vă dați seama unde vă aflați?
- Da, șopti agentul.
- Nu vă aflați în fața unui juriu omenesc, continuă judecătorul, ci în fața semenilor dumneavoastră.Știți foarte bine că nu ne puteți minți. De ce încercați totuși?
- Este...o deformație profesională, bâigui acuzatul. ”

Momo,  Michael Ende


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu